Çocuklar hem diş yapıları hem de psikososyal gelişim dönemleri açısından yetişkinlerden farklılık göstermektedir. Bu sebeple çocuklar üzerine gerçekleştirilmesi planlanan tedaviler iletişim beceresi kuvvetli, sevecen ve bu bireylerin ağız yapısına hakim uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
Süt dişlerinin toplumumuzda “Nasıl olsa düşecek! Yerine yenisi gelir.” düşüncesiyle çoğunlukla ihmal edildiği görülmektedir. Halbuki bu dişler yetişkinlik döneminde kullanılacak daimi dişlere bir nevi yer tutucu görevi görür ve çocukluk döneminde besinlerin öğütülmesinde ve düzgün büyüme gelişimin sağlanmasında birincil rol oynar.
Süt dişlerinde oluşan çürükler, diş boyutlarının küçülerek alttan gelecek daimi dişlere daha az yer kalmasına ve çapraşıklık oluşmasına sebep olabilir. Erken yaşta çekilen süt dişleri de benzer şekilde bazı kalıcı dişlerin olması gereken farklı doğrultularda sürerek ağız içinde bir karmaşa ortamı oluşmasına neden olabilir. Vakaya göre değişen sabit ya da hareketli yer tutucu uygulamaları bu noktada önem arz etmektedir. Çocukluk döneminde yapılan flor ve fissür örtücü uygulamaları da diş gelişimini olumlu yönde destekleyerek katkı sağlar. Çocuk diş hekimi ve bir ortodontist tarafından düzenli olarak muayene edilen bireylerin diş fırçalama alışkanlığını daha iyi edinecekleri ve yetişkinlikte daha sorunsuz bir ağız yapısına sahip olabilecekleri düşünülmektedir.