Diş taşlarıbazı durumlarda diş ve etrafını saran kemik doku arasında oluşan cep benzeri gizli yerlerde birikebilir. Zaman içerisinde vücutta bu bölgede oluşan iltihabi yanıtla birlikte diş eti hastalıkları baş gösterir ve kanlı, hastalıklı diş eti görünümü oluşmaya başlar. Kemik yapıda kayıpların da oluşmasıyla dişlerin desteği azalacağı için dişlerde sallanmalar meydana gelebilir, hatta diş kayıpları da oluşabilir.
Diş etinin iç kısımlarında diş taşı yoğunlaşmaya başladığında maalesef diş fırçalama ve diş ipi/arayüz fırçası kullanımı bu bölgenin temizliği için yeterli olmayabilir. Bu durumda diş eti ameliyatı yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Lokal anestezi ile ilgili bölgede uyuşma sağlandıktan sonra diş etleri ufak kesiler yardımıyla kaldırılır, iç yüzeyleri temizlenir ve dikişler yardımıyla eski yerine sabitlenerek takip edilir. İyileşme sürecinde hastalardan ağız hijyenlerine çok dikkat etmeleri ve hekimlerinin önerilerine harfiyen uymaları beklenir.
Diş eti çekilmesi olan kişilerde, vakaya göre çeşitli opeasyonlarla çekilen diş eti bölgesine yine ağız içinden alınan bir dokunun yama yapılması da mümkündür. Diş etlerinin normalden fazla büyük ya da kabarık olduğu durumlarda da fazla diş etleri lokal anestezi ile uyuşturulup kesilerek gülüş tasarımı yapılabilir.