Bazı durumlarda dişler ağızda olması gerektikleri konumda bulunmayabilirler. Özellikle alt ve üst 20 yaş dişlerinde görülen bu durumun birden fazla sebebi olabilir. Bunlar; çene darlığı sebebiyle uygun yer olmaması, genetik faktörler, enfeksiyonlar, erken diş çekimi gibi faktörlerdir.
Gömülü dişler tamamen kemik içinde olduklarında ağız içinde görünmez ve hasta tarafından farkedilmezler. Ancak bir kısmı kemik içinde bir kısmı da dişeti tarafından örtülmüş gömülü dişler de yine ağız içinde farkedilemeyebilir. Bu dişler ancak diş muayenesi sırasında alınan rutin radyograflarda tespit edilebilir. Gömülü 20 yaş dişleri konumları sebebiyle komşu dişlere baskı yaparak ağrı, çürük, dişeti enfeksiyonu, diş çapraşıklıkları gibi komplikasyonlara sebep olabilir. Bu durumda tam veya yarı gömülü 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekmektedir.
Gömülü dişlerin çekimi lokal anestezi altında yapılmaktadır. İşlem sırasında ağrı hissedilmez ve anesteziden kaynaklanan uyuşukluk işlemden sonra birkaç saat daha devam eder. İşlem sırasında sadece baskı hissi olur ancak ağrılı bir işlem değildir. Dişin pozisyonuna göre işlem süresi değişmektedir. İşlem sonrası önerilere sıkı bir şekilde uyum sağlandığı takdirde iyileşme hızlıca gerçekleşmektedir.